Ubóstwiam chleb żytni na zakwasie… taki jadłam w dzieciństwie z piekarni w Siemianowicach Śląskich
Składniki:
zakwasu:
- 150 g mąki żytniej
- 150 g wody, źródlanej
- 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego
ciasto właściwe:
- 300 g wody źródlanej
- 5 g świeżych drożdży
- 300 g mąki żytniej
- Oliwa z oliwek do natłuszczenia formy
- 10 kostek lodu
Przyprawy:
- Sól
- Kminek
- Czarnuszka
Sposób przygotowania
Zaczyn
- Mąkę żytnią wsypać do dużego słoja.
- Dodać zakwas, wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek.
- Słój odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok. 25°C) na 8-12 godz. (patrz wskazówka), w razie potrzeby po 6 godz. przemieszać zawartość słoja łyżką.
Ciasto właściwe
- Do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać drożdże.
- Dodać 300 g zaczynu (patrz wskazówka), mąkę żytnią i sól, wyrobić 1 min/. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 1-1,5 godz. W tym czasie formę keksową (dł. 30 cm) natłuścić dokładnie masłem (patrz wskazówka), odstawić.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wygładzić wierzch dłonią zwilżoną wodą. Formę z ciastem włożyć do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godz. lub do podwojenia objętości (patrz wskazówka).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do piekarnika wrzucić kostki lodu (patrz wskazówka) i natychmiast włożyć formę z chlebem na najniższą szynę piekarnika.
- Piec 40-45 min (220°C).
- Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka). Studzić na kratce (patrz wskazówka).
- Chleb żytni na zakwasie podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.