Chleb żytni na zakwasie

200

Ubóstwiam chleb żytni na zakwasie… taki jadłam w dzieciństwie z piekarni w Siemianowicach Śląskich

 

Składniki:

zakwasu:

  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g wody, źródlanej
  • 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego

ciasto właściwe:

  • 300 g wody źródlanej
  • 5 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki żytniej
  • Oliwa z oliwek do natłuszczenia formy
  • 10 kostek lodu

Przyprawy:

  • Sól
  • Kminek
  • Czarnuszka

Sposób przygotowania

Zaczyn

  1. Mąkę żytnią wsypać do dużego słoja.
  2. Dodać zakwas, wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek.
  3. Słój odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok. 25°C) na 8-12 godz. (patrz wskazówka), w razie potrzeby po 6 godz. przemieszać zawartość słoja łyżką.

Ciasto właściwe

  1. Do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać drożdże.
  2. Dodać 300 g zaczynu (patrz wskazówka), mąkę żytnią i sól, wyrobić 1 min/. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 1-1,5 godz. W tym czasie formę keksową (dł. 30 cm) natłuścić dokładnie masłem (patrz wskazówka), odstawić.
  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wygładzić wierzch dłonią zwilżoną wodą. Formę z ciastem włożyć do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godz. lub do podwojenia objętości (patrz wskazówka).
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
  5. Do piekarnika wrzucić kostki lodu (patrz wskazówka) i natychmiast włożyć formę z chlebem na najniższą szynę piekarnika.
  6. Piec 40-45 min (220°C).
  7. Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka). Studzić na kratce (patrz wskazówka).
  8. Chleb żytni na zakwasie podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.