Czym charakteryzują się danie wegetariańskie?
Nie zawierają mięsa i produktów na jego bazie. Na zachodzie i w Europie najczęściej występują wegetarianie spożywający mleko i nabiał i jaja. W Azji a w szczególności w Indiach często z powodów religijnych spotkamy wegetarian nie spożywających jaj, jedzących nabiał.
Czym zastąpić mięso? Najczęściej zastępujemy je różnymi odmianami fasoli, soi czy ziemniakami coraz częściej owocem młodego chlebowca Jackfruita.
Mnogość i różnorodność potraw można zaczerpnąć z bogatej kuchni azjatyckiej indyjskiej, chińskiej czy wietnamskiej. Kolejnym źródłem inspiracji jest Bliski Wschód kuchnia libańska, syryjska czy izraelska. Ogromne bogactwo dań podpowiada nam kuchnia grecka, gdzie dalej można w wielu miejscach kupić po prostu postne dania.
W wielu rejonach dania wegetariańskie wywodzi się z postów religijnych. Zastępowano również mięso czy ryby z powodów ekonomicznych tańszą soją, fasolą czy ziemniakami.
Kotlet schabowy czy cielęcy panierowany w wersji wegetariańskiej można wykonać analogicznie jak klasyczny ale zamiast mięsa wykorzystać jackfruita czy kalafior, cebulę i dowolne warzywo.
Po dodaniu sosu i przypraw praktycznie nie do odróżnienia od potraw mięsnych.
Kluczowe w daniach jest wyraziste przyprawianie świeżymi przyprawami. W przypadku braku dostępu do niezwietrzałych przypraw proponuję zamrażać kostki z resztkami zielonych ziół w oliwie. Można wykorzystać wszystko włącznie z łodygami.