Wegańska grochówka
Polski biwak to grochówka, nie wszyscy ją lubią, bo za tłusta ! Spróbuję to zmienić tworząc wersję wege.
Składniki:
• 500 g grochu
• 1 seler
• 2 korzenie pietruszki
• 4 cebule
• 1 kg ziemniaków
• wędzone tofu
• rzepakowy olej
Przyprawy:
• liście laurowe
• pieprz
• sól wędzona
• sól
• ziele angielskie
• majeranek
• czosnek
• wędzona papryka
Przygotowanie:
1. Groch moczymy całą noc.
2. Cebule i czosnek pokrojony w kostkę smażymy na oleju rumieniąc na złoto.
3. Warzywa starte na grubej tarce podsmażam z cebulą
4. Do grochu i wody dodajemy smażoną cebulę z warzywami.
5. Przyprawiamy i dalej duśmy około 30 minut.
6. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości.
7. Wędzone tofu obtoczone w wędzonej papryce smażymy na brązowo i dodajemy do zupy rozlanej w talerzach.