Kebab wegetariański

246

Czym jest klasyczny kebab? Polacy kochają klasyczny kebab turecką potrawę obecną w Polsce od lat praktycznie w każdym mieście. W języku tureckim to obracające się mięso najczęściej baranina podawany z surówką, Polacy zdecydowanie wybierają częściej mięso wołowe lub kurczak.
Podawany w charakterystycznej dla krajów arabskich bułce typu pita z dodatkiem sosów.

Jak wykonać kebab wegetariański. Możemy użyć zamiennika mięsa seitanu w płatach na przykład firmy Sunfood lub wykonać samodzielnie gyros z owoców młodego chlebowca (young jackfruit) używając mieszanek przypraw do gyrosa do smaku (u mnie 2 łyżki).

1. Odsączone owoce z zalewy rozdrabniamy na kawałki
2. Smażymy na oleju przez kilka minut, do zarumienienia.
3. Dodajemy sól, pieprz przyprawę do gyrosa.
4. Pitę podgrzewamy w tosterze, na patelni lub w piekarniku.
5. Jogurt roślinny przykładowo firmy Vegup Bio doprawiamy czosnkiem i chili.
6. Dodajemy sałatę, pokrojony drobno pomidor i ogórkek, czerwoną i biała cebulą.
7. Zawijamy

Możemy też pokusić się o wykonanie przyprawy do gyrosa samodzielnie:
z mielonej kurkumy, kolendry i gorczycy białej, goździków, ziela angielskiego i pieprzu., suszonego czosnku, papryczki chilli, rozmarynu, majeranku, tymianku, cynamonu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.