Krupnik wegetariański

157

Można zrobić z kaszą jęczmienną lub pęczakiem jak kto woli.

Składniki:

  • Pół kilo ziemniaków
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej lub pęczaku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • czosnek
  • Przyprawy:
  • oliwa z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskiego
  • pieprz w ziarnach
  • kolendrą w ziarnach
  • pieprz czarny
  • lubczyk
  • oregano
  • natka pietruszki

Obraną cebulę i czosnek kroimy na średnie kawałki. Smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem lubczyku.

Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę  i dolewamy wodę, dodajemy kaszę, przyprawy.

Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny.

Podajemy z posiekaną pietruszką i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.