Przedstawię ją w dwóch wersjach pomidorowym i czosnkowym.
Przygotowując potrawy wegetariańskie trzeba pamiętać o doprawianiu bardziej intensywnie niż potraw mięsnych. Idealnie do tego nadaje się papryka wędzona, która po dodaniu do sosu pomidorowego zmienia ciekawie smak.
- 1 kg płatów do lasagne można zrobić w wersji bezglutenowej czy niskobiałkowej
- Puszka pomidorów krojonych lub całych
- 2 x 500 g sosu pomidorowego passata
- Fasola lub seitan Sunfood
Przyprawy: - pieprz, wędzona słodka papryka,
- pikantna papryka,
- główka czosnku
- olej
- ser mozzarella dla wegetarian, ser wegański blok do pizzy,
LASAGNE BEZ MIĘSA – przepis:
- obraną i pokrojoną cebule i czosnek smażymy na patelni na oliwie z oliwek .
- Dodajemy pomidory z puszki i passatę.
- Dodajemy puree z fasoli lub seitan i przyprawy, smak powinien być intensywny.
- Układamy płaty lasagne na uprzednio wylany sos. I tak warstwami naprzemiennie z mozzarellą wegańska lub po prostu mozzarellą/
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.