Lazania wegetariańska

219

Przedstawię ją w dwóch wersjach pomidorowym i czosnkowym.

Przygotowując potrawy wegetariańskie trzeba pamiętać o doprawianiu bardziej intensywnie niż potraw mięsnych. Idealnie do tego nadaje się papryka wędzona, która po dodaniu do sosu pomidorowego zmienia ciekawie smak. 

  • 1 kg płatów do lasagne można zrobić w wersji bezglutenowej czy niskobiałkowej
  • Puszka pomidorów krojonych lub całych
  • 2 x 500 g sosu pomidorowego passata
  • Fasola lub seitan Sunfood

    Przyprawy:
  • pieprz, wędzona słodka papryka,
  • pikantna papryka,
  • główka czosnku
  • olej
  • ser mozzarella dla wegetarian, ser wegański blok do pizzy,

 

LASAGNE BEZ MIĘSA – przepis:

  1. obraną i pokrojoną cebule i czosnek smażymy na patelni na oliwie z oliwek .
  2. Dodajemy pomidory z puszki i passatę.
  3. Dodajemy puree z fasoli lub seitan i przyprawy, smak powinien być intensywny.
  4. Układamy płaty lasagne na uprzednio wylany sos. I tak warstwami naprzemiennie z mozzarellą wegańska lub po prostu mozzarellą/
  5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.