Ubóstwiam makaron a szczególnie Linguine firmy Temporis do wszystkiego. z małymi nieostrymi papryczkami i bakłażanami baby będzie przepyszny.
Składniki:
- makaron linguine
- kilka słodkich zielonych papryczek
- około 10 małych bakłażanów
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
Przyprawy:
- czosnek
- pieprz
Oczyszczamy papryczki i kroimy w kawałki, podobnie postępujemy z bakłażanem, który lekko solimy i odstawiamy na bok, żeby go pozbawić zbyt dużej ilości wody.
Smażymy razem z czosnkiem na oliwie z oliwek. Nie zadługo al dente.
W osobnym garnku gotujemy makaron również al dente.
Po odcedzeniu do makaronu, którego nie przelewam zimną wodą tak jak robiła to Audrey Hupburn dodaję do makaronu łyżkę masła i łyżkę oliwy przykrywam pokrywką i jeszcze chwilę trzymam na gazie.
Dziś dodam sos truflowy Tartufi Le Ife www.leife.it zakupiłam wraz z warzywami wyjątkowo na Bazarku przy Olkuskiej.
Do makaronu dodaję warzywa i gotowe!
Można dodać wegański ser parmezan firmy Violife tarty na przykład chedar.