Obiad wegetarianski

480
Co dziś na obiad!?

Jak często zadajemy sobie pytanie? A może obiad wegetariański idealny dla osób dbających o linię i środowisko.

Na obiad wegetariański możemy podać zupę cebulową, czosnkową, barszcz z uszkami czy fasolą, pomidorową, grzybową czy ogórkową zupę w wersji wegetariańskiej z kluskami. A w wersji wege z wersja klusek bez jaj lub z kaszą czy z ziemniakami.

Jeżeli chodzi o drugie danie to kotlety warzywne dla wegan, kotlety jajeczne dla wegetarian z ziemniakami lub kluskami, czy kaszą.

Z deserem wegetarianskim nie ma kłopotu w wersji wege trzeba się trochę bardziej wysilić ale też można znaleźć mnóstwo wariantów.

 

Przykładowe przepisy

 

Kotlety ryżowe. Idealne do wykorzystania resztek ryżu.

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3 cebule
  • słoik lub puszka suszonych pomidorów z oliwą.
  • główka czosnku
  • czarny pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sera wegański o smaku parmezanu Violife

Cebule obieramy, kroimy na kawałki i smażymy na kilku łyżkach oliwy z oliwek , można wykorzystać z pomidorów. Miksujemy ryż, cebulę, czosnek, suszone pomidory. Dodajemy posiekana natkę pietruszki lub kolendrę. Uformowane kotlety smażymy. Podajemy

 

placki ziemniaczane

  • 750 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g zmielonych płatków owsianych

Trzemy wszystko albo w sposób tradycyjny albo robotem i smażymy na oleju rzepakowym,

Podajemy z cukrem, jogurtem wegańskim lub po prostu solo.

 

Placki białoruskie zwane dranniki czyli odpowiednik polskich placówków ziemniaczanych z tym, że z warzyw tartych marchwi. pietruszki, korzenia selera i cukinii.

Trzemy wszystko albo w sposób tradycyjny albo robotem i smażymy na oleju rzepakowym,

Podajemy z jogurtem wegańskim lub po prostu solo.

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/3 cukinii
  • 150 g płatków owsianych

 

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i wegańskim serem typu parmezan.

  • 80 g wegańskiego sera typu Parmezan
  • Krem kokosowy VM
  • 750 g ziemniaków
  • średniej wielkości kalafior
  • sól
  • sok z cytryny

Ugotować na parze ziemniaki i kalafior, ułożyć w naczyniu żaroodpornym na odrobinie oliwy.

Zalać mieszanką kremu kokosowego ze startym serem mozzarellą typu pizza.

Zapiec w temperaturze 180 stopni posypać parmezanem.

 

Wegańska fasolka po bretońsku 

Przedstawię wam najprostszą wersję fasolki po bretońsku. Możemy wykorzystać fasolkę w sosie Palirria z puszki występują w wersjach 250 g i 2000 g.

Podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na złoto dodajemy tofu i smażymy. Mieszamy z fasolą i dodajemy majeranek, pieprz. Gotowe!

 

Tofu z warzywami w sosie czosnkowej z kiszonej czarnej fasoli,

  • Młode szparagi 1 opak.
  • Rzodkiew biała duża
  • Młode brokuły 2 opak
  • Tofu 300 g
  • Oliwa z oliwek
  • Oliwa chilli

pokrojoną rzodkiew, brokuły i młode szparagi smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem oliwy chilli al dente.

Dodajemy sos czosnkowy z kiszonej fasoli np firmy Lee Kum Kee dostępny w koreańskich i azjatyckich sklepach i pokrojone w kostkę tofu.

 

Makaron z pesto

  •  makaron pene
  • pesto z orzechów i z bazylii
  • ser tarty Violife

 

Pesto

  • 80 g sera parmezan wegańskiego pokrojonego na 3 cm
  • 30 g orzeszków pini
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g liści bazylii
  • 150 g oliwy z oliwek

 

Zetrzeć parmezan, dodać zmielone orzeszki pini, czosnek i liście bazyli. Zmielić w malakserze.

Ugotować makaron i dodać do niego pesto i starty ser.

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.