Obiad wegetariański

268
Co dziś na obiad!?

Jak często zadajemy sobie pytanie?

A może obiad wegetariański idealny dla osób dbających o linię i środowisko.

Na obiad wegetariański możemy podać zupę cebulową, czosnkową, barszcz z uszkami czy fasolą, pomidorową, grzybową czy ogórkową zupę w wersji wegetariańskiej z kluskami. A w wersji wege z wersja klusek bez jaj lub z kaszą czy z ziemniakami.

Jeżeli chodzi o drugie danie to kotlety warzywne dla wegan, kotlety jajeczne dla wegetarian z ziemniakami lub kluskami, czy kaszą.

Z deserem wegetarianskim nie ma kłopotu w wersji wege trzeba się trochę bardziej wysilić ale też można znaleźć mnóstwo wariantów.

 

Przykładowe przepisy

Kotlety ryżowe. Idealne do wykorzystania resztek ryżu.

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3 cebule
  • słoik lub puszka suszonych pomidorów z oliwą.
  • główka czosnku
  • czarny pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sera wegański o smaku parmezanu Violife

Cebule obieramy, kroimy na kawałki i smażymy na kilku łyżkach oliwy z oliwek , można wykorzystać z pomidorów. Miksujemy ryż, cebulę, czosnek, suszone pomidory. Dodajemy posiekana natkę pietruszki lub kolendrę. Uformowane kotlety smażymy. Podajemy

 

placki ziemniaczane

750 g ziemniaków

100 g cebuli

2 ząbki czosnku

70 g zmielonych płatków owsianych

Trzemy wszystko albo w sposób tradycyjny albo robotem i smażymy na oleju rzepakowym,

Podajemy z cukrem, jogurtem wegańskim lub po prostu solo.

 

Placki białoruskie zwane dranniki czyli odpowiednik polskich placówków ziemniaczanych z tym, że z warzyw tartych marchwi. pietruszki, korzenia selera i cukinii.

Trzemy wszystko albo w sposób tradycyjny albo robotem i smażymy na oleju rzepakowym,

Podajemy z jogurtem wegańskim lub po prostu solo.

3 ziemniaki

1 marchew

1 korzeń pietruszki

1/2 korzenia selera

1/3 cukinii

150 g płatków owsianych

 

 

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i wegańskim serem typu parmezan.

80 g wegańskiego sera typu Parmezan

Krem kokosowy VM

750 g ziemniaków

średniej wielkości kalafior

sól

sok z cytryny

Ugotować na parze ziemniaki i kalafior, ułożyć w naczyniu żaroodpornym na odrobinie oliwy.

Zalać mieszanką kremu kokosowego ze startym serem mozzarellą typu pizza.

Zapiec w temperaturze 180 stopni posypać parmezanem.

 

Wegańska fasolka po bretońsku

 Przedstawię wam najprostszą wersję fasolki po bretońsku. Możemy wykorzystać fasolkę w sosie Palirria z puszki występują w wersjach 250 g i 2000 g.

Podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na złoto dodajemy tofu i smażymy. Mieszamy z fasolą i dodajemy majeranek, pieprz. Gotowe!

 

Tofu z warzywami w sosie czosnkowej z kiszonej czarnej fasoli,

Młode szparagi 1 opak.

Rzodkiew biała duża

Młode brokuły 2 opak

Tofu 300 g

Oliwa z oliwek

Oliwa chilli

pokrojoną rzodkiew, brokuły i młode szparagi smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem oliwy chilli al dente.

Dodajemy sos czosnkowy z kiszonej fasoli np firmy Lee Kum Kee dostępny w koreańskich i azjatyckich sklepach i pokrojone w kostkę tofu.

 

Makaron z pesto

 makaron pene

pesto z orzechów i z bazylii

ser tarty Violife

 

Pesto

80 g sera parmezan wegańskiego pokrojonego na 3 cm

30 g orzeszków pini

1 ząbek czosnku

80 g liści bazylii

150 g oliwy z oliwek

Zetrzeć parmezan, dodać zmielone orzeszki pini, czosnek i liście bazyli. Zmielić w malakserze.

Ugotować makaron i dodać do niego pesto i starty ser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.