A może obiad wegetariański idealny dla osób dbających o linię i środowisko.
Na obiad wegetariański możemy podać zupę cebulową, czosnkową, barszcz z uszkami czy fasolą, pomidorową, grzybową czy ogórkową zupę w wersji wegetariańskiej z kluskami. A w wersji wege z wersja klusek bez jaj lub z kaszą czy z ziemniakami.
Jeżeli chodzi o drugie danie to kotlety warzywne dla wegan, kotlety jajeczne dla wegetarian z ziemniakami lub kluskami, czy kaszą.
Z deserem wegetarianskim nie ma kłopotu w wersji wege trzeba się trochę bardziej wysilić ale też można znaleźć mnóstwo wariantów.
Przykładowe przepisy
Kotlety ryżowe. Idealne do wykorzystania resztek ryżu.
Składniki:
- 4 szklanki ugotowanego ryżu
- 3 cebule
- słoik lub puszka suszonych pomidorów z oliwą.
- główka czosnku
- czarny pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- oliwa z oliwek
- sera wegański o smaku parmezanu Violife
Cebule obieramy, kroimy na kawałki i smażymy na kilku łyżkach oliwy z oliwek , można wykorzystać z pomidorów. Miksujemy ryż, cebulę, czosnek, suszone pomidory. Dodajemy posiekana natkę pietruszki lub kolendrę. Uformowane kotlety smażymy. Podajemy
placki ziemniaczane
750 g ziemniaków
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
70 g zmielonych płatków owsianych
Trzemy wszystko albo w sposób tradycyjny albo robotem i smażymy na oleju rzepakowym,
Podajemy z cukrem, jogurtem wegańskim lub po prostu solo.
Placki białoruskie zwane dranniki czyli odpowiednik polskich placówków ziemniaczanych z tym, że z warzyw tartych marchwi. pietruszki, korzenia selera i cukinii.
Trzemy wszystko albo w sposób tradycyjny albo robotem i smażymy na oleju rzepakowym,
Podajemy z jogurtem wegańskim lub po prostu solo.
3 ziemniaki
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
1/3 cukinii
150 g płatków owsianych
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i wegańskim serem typu parmezan.
80 g wegańskiego sera typu Parmezan
Krem kokosowy VM
750 g ziemniaków
średniej wielkości kalafior
sól
sok z cytryny
Ugotować na parze ziemniaki i kalafior, ułożyć w naczyniu żaroodpornym na odrobinie oliwy.
Zalać mieszanką kremu kokosowego ze startym serem mozzarellą typu pizza.
Zapiec w temperaturze 180 stopni posypać parmezanem.
Wegańska fasolka po bretońsku
Przedstawię wam najprostszą wersję fasolki po bretońsku. Możemy wykorzystać fasolkę w sosie Palirria z puszki występują w wersjach 250 g i 2000 g.
Podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na złoto dodajemy tofu i smażymy. Mieszamy z fasolą i dodajemy majeranek, pieprz. Gotowe!
Tofu z warzywami w sosie czosnkowej z kiszonej czarnej fasoli,
Młode szparagi 1 opak.
Rzodkiew biała duża
Młode brokuły 2 opak
Tofu 300 g
Oliwa z oliwek
Oliwa chilli
pokrojoną rzodkiew, brokuły i młode szparagi smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem oliwy chilli al dente.
Dodajemy sos czosnkowy z kiszonej fasoli np firmy Lee Kum Kee dostępny w koreańskich i azjatyckich sklepach i pokrojone w kostkę tofu.
Makaron z pesto
makaron pene
pesto z orzechów i z bazylii
ser tarty Violife
Pesto
80 g sera parmezan wegańskiego pokrojonego na 3 cm
30 g orzeszków pini
1 ząbek czosnku
80 g liści bazylii
150 g oliwy z oliwek
Zetrzeć parmezan, dodać zmielone orzeszki pini, czosnek i liście bazyli. Zmielić w malakserze.
Ugotować makaron i dodać do niego pesto i starty ser.