Po przygotowaniu wegetariańskiego a właściwie wegańskiego rosołu zostają nam smakowite i doprawione warzywa. Nie lubię wyrzucać jedzenia więc przyrządzam z nich albo farsz do pierogów albo właśnie pasztet. Idealny dla osób dbających o ilość spożywanych kalorii nie tylko dla wegan czy wegetarian.
Pasztet z warzyw jest bezglutenowy, bez jaj.
Składniki:
- warzywa z rosołu
- puszka fasoli białej lub czerwonej
- 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej
- 4 cebule
- bułka tarta
- 1 łyżeczka papryki
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebule i czosnek kroimy i smażymy na szklisto.
- Fasole odlewam ze słoika
- Warzywa z rosołu, fasolę mielę razem z ugotowaną kaszą , ziemniakami i cebulą z czosnkiem i poszatkowaną pietruszką.
- Łączę z bułką tartą
- Wkładam do foremki i do piekarnika na godzinę w 180 stopniach.