W wersji wegetariańskiej wystąpi zwykły ser do pizzy zawierający nabiał a w wersji wege możemy użyć wegańskiego sera do pizzy na przykład firmy Violife.
Pizzę przygotujemy na cieście cieście drożdżowym z mąki pszennej.
Składniki:
ciasto:
- 400 g pszennej mąki
- 220 g wody ciepłej
- 20 g drożdży
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i odrobina miodu
- 1 czerwona cebula
- 4 cebule żółte
- 8 pomidorki koktajlowe na gałązce
- bazylia świeża
- świeże oregano można zastąpić suszonym
- czarny pieprz
- 1 puszka pomidorów krojonych
- główka czosnku
- rukolą
Drożdże mieszamy z częścią ciepłej wody i zostawić na 30 minut. Dodać mąkę i pozostałe składniki. Rozrobić ręką. Odstawiamy na 30 minut.
Układamy na blasze wyłożonej papierem lub natłuszczonej oliwą.
Przygotowujemy sos pomidorowy miksując pomidory z przesmażona cebulą i czosnkiem.
Placek smarujemy sosem. Układamy cebule i ser.
Pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni około 30 minut.
Przed podaniem posypujemy liśćmi bazylii i rukoli.