Do zbioru najlepsza jest teraz w maju. Jej młode liście mają najwięcej właściwości zdrowotnych.
Można je ususzyć i robić później herbatę, która ma mnóstwo właściwości leczniczych.
Działa oczyszczająco, przeciwzapalnie, wzmacniająco, moczopędnie., obniża poziom cukru we krwi. Ma wapń, cynk, magnez żelazo i krzem.Wspiera przemianę materii
Można też zaparzać świeże liście.
Dodawać do sałatek czy jajecznicy.
Warto włączyć te liście pokrzywy do naszego menu szczególnie wiosną.
Pokrzywa sparzona gorąca wodą przestaje parzyć. Najwygodniej myć ją z liśćmi skierowanymi w dół.
Łemkowie jedzą pokrzywę na śniadanie wielkanocne dodając jej liście do jajecznicy,
W maju oprócz pokrzywy możemy miksować jej liście z jabłkiem,
Wykorzystać robiąc z niej sos podsmażając na oliwie z oliwek i czosnkiem.
Możemy też zrobić zupę pokrzywową.
Zupa pokrzywowa:
Składniki:
- listki pokrzywy (najlepiej młode lub rwane z czubka rośliny)
- cebula
- ziemniaki
- marchew
- masło
- mąka krupczatka
- 1 żółtko,
- 1 litr jogurtu greckiego
Przyprawy:
- sól, pieprz
Liście pokrzywy sparzamy gorącą wodą i siekamy.
Marchew, cebulę posiekaną smażymy na maśle. Następnie dodajemy do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw. Liście pokrzywy dodajemy na końcu. Dodajemy 1 żółtko i 1 litr jogurtu.
Mieszamy.