Proste dania wegetariańskie obiadowe na 7 dni

466
7 dni

Proste dania wegetariańskie obiadowe na cały tydzień

Poniedziałek

Zupa czosnkowa

Zaczniemy od popularnej zupy czosnkowej tzw czesnakowej, od której wielu z nas zaczyna wakacje.

  • Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
  • Cebula
  • 4 główki czosnku
  • czerstwy chleb
  • oliwa z oliwek
  • majeranek
  • zielona dymka
  • pieprz

Cebulę obrać pokroić i zeszklić na oliwie, dodać ząbki wcześniej upieczonego czosnku, nie będzie wówczas gorzki, można też usmażyć dodając do cebuli. Zalać bulionem i doprawić pieprzem. Zupę można zblendować. Podawać z grzankami chleba natartymi czosnkiem i tarty ser violife

Na drugie danie proponuje hit smakowy naszej kuchni.

Kotlety ryżowe. Idealne do wykorzystania resztek ryżu.

Składniki:
4 szklanki ugotowanego ryżu

  • 3 cebule
  • słoik lub puszka suszonych pomidorów z oliwą.
  • główka czosnku
  • czarny pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sera wegański o smaku parmezanu Violife

Cebule obieramy, kroimy na kawałki i smażymy na kilku łyżkach oliwy z oliwek , można wykorzystać z pomidorów. Miksujemy ryż, cebulę, czosnek, suszone pomidory. Dodajemy posiekana natkę pietruszki lub kolendrę. Uformowane kotlety smażymy. Podajemy

 

Wtorek

Zupa cebulowa

  • Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
  • 1 kg cebuli
  • tarty ser violife Epic Nature
  • czerstwy chleb
  • oliwa z oliwek
  • 250 mln wina białego
  • odrobina koniaku.
  • pieprz

Obraną i pokrojoną cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy bulion wegetariański, gotujemy na małym ogniu koło godziny, dodajemy wino i koniak. Gotujemy kolejne pół godziny.

Można podawać w różnych wariantach z grzankami z serem, zapieczoną z serem. Druga wersja wymaga wstawienia rozlanej zupy w kokilkach do piekarnika posypanej serem.

W zestawie proponuję placki ziemniaczane

  • 750 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g zmielonych płatków owsianych

Trzemy wszystko albo w sposób tradycyjny albo robotem i smażymy na oleju rzepakowym,

Podajemy z cukrem, jogurtem wegańskim lub po prostu solo.

 

Środa

Moją ulubioną zupą postną jest

Hreczanka – Gryczanka Ukraińska postna zupa warzywna z kaszą gryczaną.

  • 2 Cebule
  • 2 Marchewki
  • 2 Ziemniaki

Smażymy cebulę na oliwie, tak aby ją zeszklić, dodajemy bulion wegetariański, marchew i ziemniaki pokrojone w kawałki, gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą gotowe. 15 minut przed końcem dodajemy garść kaszy gryczanej.

Do tej zupy polecam też placki białoruskie zwane dranniki czyli odpowiednik polskich placówków ziemniaczanych z tym, że z warzyw tartych marchwi. pietruszki, korzenia selera i cukinii.

Trzemy wszystko albo w sposób tradycyjny albo robotem i smażymy na oleju rzepakowym,

Podajemy z jogurtem wegańskim lub po prostu solo.

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/3 cukinii
  • 150 g płatków owsianych

 

Czwartek

Wegetariańske wydanie  Zupy PHO

Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego

  • Imbir
  • Anyż
  • Kolendra
  • Cynamon
  • czosnek
  • papryczka chili
  • suszone grzyby Mun
  • dymka
  • świeża kolendra
  • kiełki fasoli
  • sos rybny

Pokrojony w paski imbir, cebule i czosnek pieczemy w piekarniku wraz z cynamonem w lasce, papryczką chili kilkoma gwiazdkami anyżu i kolendrą.

Jak będą gotowe zalewamy wegetariańskim bulionem. Gotujemy godzinę, przecedzamy. Dodajemy do smaku sos rybny.

Podajemy z makaronem ryżowym i posypujemy kiełkami fasoli i pokrojoną cebulką dymką i kolendrą zielną.

Do tej pożywnej zupy proponuje zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem i wegańskim serem typu parmezan.

80 g wegańskiego sera typu Parmezan

Krem kokosowy VM

  • 750 g ziemniaków
  • średniej wielkości kalafior
  • sól
  • sok z cytryny

Ugotować na parze ziemniaki i kalafior, ułożyć w naczyniu żaroodpornym na odrobinie oliwy.

Zalać mieszanką kremu kokosowego ze startym serem mozzarellą typu pizza.

Zapiec w temperaturze 180 stopni posypać parmezanem.

 

Piątek

Wegetariański krupnik z kaszą jaglana.

  • 100 g kaszy jaglanej
  • woda
  • nieduży por
  • Cebula
  • główka czosnku
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • mały korzeń selera
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 ziemniaki

Kroimy por, cebulę i czosnek. Dusimy na oliwie z oliwek do zeszklenia cebuli.

Dodajemy pokrojoną marchew, korzeń pietruszki, selera i kalarepę, przepłukaną kaszę, pieprz. liście laurowe, ziele angielskie zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Na kodu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut.

Wegańska fasolka po bretońsku

Przedstawię wam najprostszą wersję fasolki po bretońsku. Możemy wykorzystać fasolkę w sosie Palirria z puszki występują w wersjach 250 g i 2000 g.

Podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na złoto dodajemy tofu i smażymy. Mieszamy z fasolą i dodajemy majeranek, pieprz. Gotowe!

 

Sobota

Barszcz Ukraiński

  • 3 ziemniaki
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • kapusta świeża 1/4 małej główki
  • 3 buraki
  • fasola typu jaś
  • cebula i czosnek
  • oliwa z oliwek

Cebulę i czosnek i buraka pokrojonego w paski smażymy na oliwie. W garnku gotujemy pozostałe warzywa: Marchew, ziemniak,  korzeń pietruszki

kapustę świeżą pokrojone w kostkę, doprawiamy. Po ugotowaniu dodajemy smażone buraki z cebulą i czosnkiem.

Wcześniej ugotowaną fasolę dodajemy na końcu.

Tofu z warzywami w sosie czosnkowej z kiszonej czarnej fasoli,

  • Młode szparagi 1 opak.
  • Rzodkiew biała duża
  • Młode brokuły 2 opak
  • Tofu 300 g
  • Oliwa z oliwek
  • Oliwa chilli

pokrojoną rzodkiew, brokuły i młode szparagi smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem oliwy chilli al dente.

Dodajemy sos czosnkowy z kiszonej fasoli np firmy Lee Kum Kee dostępny w koreańskich i azjatyckich sklepach i pokrojone w kostkę tofu.

 

Niedziela

Zupa grzybowa z borowików z kluskami ryżowymi.

 Mrożone prawdziwki kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do bulionu wegetariańskiego, gotujemy koło 1 godziny. Jeżeli nie mamy grzybów mrożonych możemy posłużyć się namoczonymi suszonymi prawdziwkami.

Do gotującej się zupy wkładamy kluski ryżowe.

Makaron z pesto

  • makaron pene
  • pesto z orzechów i z bazylii
  • ser tarty Violife

Pesto

  • 80 g sera parmezan wegańskiego pokrojonego na 3 cm
  • 30 g orzeszków pini
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g liści bazylii
  • 150 g oliwy z oliwek

Zetrzeć parmezan, dodać zmielone orzeszki pini, czosnek i liście bazyli. Zmielić w malakserze.

Ugotować makaron i dodać do niego pesto i starty ser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.