Poniedziałek
Zupa czosnkowa
Zaczniemy od popularnej zupy czosnkowej tzw czesnakowej, od której wielu z nas zaczyna wakacje.
- Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
- Cebula
- 4 główki czosnku
- czerstwy chleb
- oliwa z oliwek
- majeranek
- zielona dymka
- pieprz
Cebulę obrać pokroić i zeszklić na oliwie, dodać ząbki wcześniej upieczonego czosnku, nie będzie wówczas gorzki, można też usmażyć dodając do cebuli. Zalać bulionem i doprawić pieprzem. Zupę można zblendować. Podawać z grzankami chleba natartymi czosnkiem i tarty ser violife
Na drugie danie proponuje hit smakowy naszej kuchni.
Kotlety ryżowe. Idealne do wykorzystania resztek ryżu.
Składniki:
4 szklanki ugotowanego ryżu
- 3 cebule
- słoik lub puszka suszonych pomidorów z oliwą.
- główka czosnku
- czarny pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- oliwa z oliwek
- sera wegański o smaku parmezanu Violife
Cebule obieramy, kroimy na kawałki i smażymy na kilku łyżkach oliwy z oliwek , można wykorzystać z pomidorów. Miksujemy ryż, cebulę, czosnek, suszone pomidory. Dodajemy posiekana natkę pietruszki lub kolendrę. Uformowane kotlety smażymy. Podajemy
Wtorek
Zupa cebulowa
- Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
- 1 kg cebuli
- tarty ser violife Epic Nature
- czerstwy chleb
- oliwa z oliwek
- 250 mln wina białego
- odrobina koniaku.
- pieprz
Obraną i pokrojoną cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy bulion wegetariański, gotujemy na małym ogniu koło godziny, dodajemy wino i koniak. Gotujemy kolejne pół godziny.
Można podawać w różnych wariantach z grzankami z serem, zapieczoną z serem. Druga wersja wymaga wstawienia rozlanej zupy w kokilkach do piekarnika posypanej serem.
W zestawie proponuję placki ziemniaczane
- 750 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 70 g zmielonych płatków owsianych
Trzemy wszystko albo w sposób tradycyjny albo robotem i smażymy na oleju rzepakowym,
Podajemy z cukrem, jogurtem wegańskim lub po prostu solo.
Środa
Moją ulubioną zupą postną jest
Hreczanka – Gryczanka Ukraińska postna zupa warzywna z kaszą gryczaną.
- 2 Cebule
- 2 Marchewki
- 2 Ziemniaki
Smażymy cebulę na oliwie, tak aby ją zeszklić, dodajemy bulion wegetariański, marchew i ziemniaki pokrojone w kawałki, gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą gotowe. 15 minut przed końcem dodajemy garść kaszy gryczanej.
Do tej zupy polecam też placki białoruskie zwane dranniki czyli odpowiednik polskich placówków ziemniaczanych z tym, że z warzyw tartych marchwi. pietruszki, korzenia selera i cukinii.
Trzemy wszystko albo w sposób tradycyjny albo robotem i smażymy na oleju rzepakowym,
Podajemy z jogurtem wegańskim lub po prostu solo.
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 1/3 cukinii
- 150 g płatków owsianych
Czwartek
Wegetariańske wydanie Zupy PHO
Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
- Imbir
- Anyż
- Kolendra
- Cynamon
- czosnek
- papryczka chili
- suszone grzyby Mun
- dymka
- świeża kolendra
- kiełki fasoli
- sos rybny
Pokrojony w paski imbir, cebule i czosnek pieczemy w piekarniku wraz z cynamonem w lasce, papryczką chili kilkoma gwiazdkami anyżu i kolendrą.
Jak będą gotowe zalewamy wegetariańskim bulionem. Gotujemy godzinę, przecedzamy. Dodajemy do smaku sos rybny.
Podajemy z makaronem ryżowym i posypujemy kiełkami fasoli i pokrojoną cebulką dymką i kolendrą zielną.
Do tej pożywnej zupy proponuje zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem i wegańskim serem typu parmezan.
80 g wegańskiego sera typu Parmezan
Krem kokosowy VM
- 750 g ziemniaków
- średniej wielkości kalafior
- sól
- sok z cytryny
Ugotować na parze ziemniaki i kalafior, ułożyć w naczyniu żaroodpornym na odrobinie oliwy.
Zalać mieszanką kremu kokosowego ze startym serem mozzarellą typu pizza.
Zapiec w temperaturze 180 stopni posypać parmezanem.
Piątek
Wegetariański krupnik z kaszą jaglana.
- 100 g kaszy jaglanej
- woda
- nieduży por
- Cebula
- główka czosnku
- marchew
- korzeń pietruszki
- mały korzeń selera
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 3 ziemniaki
Kroimy por, cebulę i czosnek. Dusimy na oliwie z oliwek do zeszklenia cebuli.
Dodajemy pokrojoną marchew, korzeń pietruszki, selera i kalarepę, przepłukaną kaszę, pieprz. liście laurowe, ziele angielskie zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Na kodu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut.
Wegańska fasolka po bretońsku
Przedstawię wam najprostszą wersję fasolki po bretońsku. Możemy wykorzystać fasolkę w sosie Palirria z puszki występują w wersjach 250 g i 2000 g.
Podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na złoto dodajemy tofu i smażymy. Mieszamy z fasolą i dodajemy majeranek, pieprz. Gotowe!
Sobota
Barszcz Ukraiński
- 3 ziemniaki
- marchew
- korzeń pietruszki
- kapusta świeża 1/4 małej główki
- 3 buraki
- fasola typu jaś
- cebula i czosnek
- oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek i buraka pokrojonego w paski smażymy na oliwie. W garnku gotujemy pozostałe warzywa: Marchew, ziemniak, korzeń pietruszki
kapustę świeżą pokrojone w kostkę, doprawiamy. Po ugotowaniu dodajemy smażone buraki z cebulą i czosnkiem.
Wcześniej ugotowaną fasolę dodajemy na końcu.
Tofu z warzywami w sosie czosnkowej z kiszonej czarnej fasoli,
- Młode szparagi 1 opak.
- Rzodkiew biała duża
- Młode brokuły 2 opak
- Tofu 300 g
- Oliwa z oliwek
- Oliwa chilli
pokrojoną rzodkiew, brokuły i młode szparagi smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem oliwy chilli al dente.
Dodajemy sos czosnkowy z kiszonej fasoli np firmy Lee Kum Kee dostępny w koreańskich i azjatyckich sklepach i pokrojone w kostkę tofu.
Niedziela
Zupa grzybowa z borowików z kluskami ryżowymi.
Mrożone prawdziwki kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do bulionu wegetariańskiego, gotujemy koło 1 godziny. Jeżeli nie mamy grzybów mrożonych możemy posłużyć się namoczonymi suszonymi prawdziwkami.
Do gotującej się zupy wkładamy kluski ryżowe.
Makaron z pesto
- makaron pene
- pesto z orzechów i z bazylii
- ser tarty Violife
Pesto
- 80 g sera parmezan wegańskiego pokrojonego na 3 cm
- 30 g orzeszków pini
- 1 ząbek czosnku
- 80 g liści bazylii
- 150 g oliwy z oliwek
Zetrzeć parmezan, dodać zmielone orzeszki pini, czosnek i liście bazyli. Zmielić w malakserze.
Ugotować makaron i dodać do niego pesto i starty ser.