Składniki:
- korzeń selera,
- 4 korzeń pietruszki,
- 4 marchwie,
- 1 cebula,
- oliwa z oliwek
- por,
- seler naciowego,
- 1/2 małej główki kapusty,
- imbir
- czosnek
Przyprawy:
- ziele angielskie
- liście laurowe,
- zielony lub suszony lubczyk,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pieprz do smaku.
- natka pietruszki
- kozieradka
Przygotowanie:
Marchew, seler, korzeń pietruszki pokroić w większe kawałki ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, posypać kurkumą i lubczykiem. Dodać cienko pokrojony imbir i ząbki czosnku. Posmarować z wierzchu oliwą i piec,
Upieczone al dente przełożyć do dużego garnka zalać wodą. Gotować 2-3 godzin dodając pozostałe przyprawy i kapustę, pora oraz opaloną nad gazem cebulę.
Ponownie pod koniec dodać lubczyk, pieprz, kurkumę i kozieradkę.Przecedzić można podawać z marchwią i makaronem dowolnym i posiekaną pietruszką. Doprawić maggi i pieprzem.