Sajgonki

177

Składniki:

  • awokado
  • kalarepa
  • papryka
  • marchew
  • tofu
  • truskawka
  • rzodkiew
  • liście bazylii
  • ryżowy papier
  • makaron ryżowy
  • imbir

 

Przyprawa

  • płatki chilli
  • olej sezamowy
  • oliwa z oliwek z chili

Tofu marynujemy 30 minut w sosie czosnkowo paprykowo imbirowym. Miksujemy imbir z czosnkiem mieszamy z oliwą z chilli. Dodajemy płatki chilli.

Smażymy na oliwie z oliwek i kroimy w słupki po wystygnięciu.

Moczymy makaron ryżowy i odcedzamy.

Pozostałe warzywa pokrojone w słupki wkładamy do miski z lodem. Odcedzamy.

Skupiemy liście z ziół. Kroimy truskawki w plasterki.

Każdy płat papieru ryżowego delikatnie moczymy w letniej wodzie, przekładamy na stolnicę, układamy makaron ryżowy i warzywa oraz liście ziół i truskawkę dla dekoracji. Boki Zawijamy podobnie jak gołąbki.

Sos klasyczny:
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
4 łyżki wody

świeże chili i cienko pokrojone żabki czosnku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.