Składniki:
- awokado
- kalarepa
- papryka
- marchew
- tofu
- truskawka
- rzodkiew
- liście bazylii
- ryżowy papier
- makaron ryżowy
- imbir
Przyprawa
- płatki chilli
- olej sezamowy
- oliwa z oliwek z chili
Tofu marynujemy 30 minut w sosie czosnkowo paprykowo imbirowym. Miksujemy imbir z czosnkiem mieszamy z oliwą z chilli. Dodajemy płatki chilli.
Smażymy na oliwie z oliwek i kroimy w słupki po wystygnięciu.
Moczymy makaron ryżowy i odcedzamy.
Pozostałe warzywa pokrojone w słupki wkładamy do miski z lodem. Odcedzamy.
Skupiemy liście z ziół. Kroimy truskawki w plasterki.
Każdy płat papieru ryżowego delikatnie moczymy w letniej wodzie, przekładamy na stolnicę, układamy makaron ryżowy i warzywa oraz liście ziół i truskawkę dla dekoracji. Boki Zawijamy podobnie jak gołąbki.
Sos klasyczny:
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
4 łyżki wody
świeże chili i cienko pokrojone żabki czosnku.