Ser wegański w odróżnieniu od serów klasycznych jest wyprodukowany z wyłączeniem produktów pochodzących od zwierząt.
Powstaje w wyniku przetworzenia roślinnych produktów, bez jakiegokolwiek nabiału, laktozy. Tłuszcze wykorzystywane w produkcji to głównie mleka roślinne.
Może być produkowany również z zmielonych nasion słonecznika, sezamu, wszelkiego rodzaju orzechów. Podstawowym składnikiem jest skrobia ziemniaczana, jęczmienna, kukurydzianej, do której w niektórych wypadkach dodawana jest odpowiednio przygotowana soja. Dodatkowo w skład sera wchodzi bardzo często olej kokosowy czy oliwa z oliwek. Bardzo często wzbogacone są w witaminę B12 i B – Karoten.
Szeroki asortyment serów wegańskich obejmuje zarówno sery twarde, miękkie a nawet tarte.
Producenci dostarczają nam produkt idealnie zastępujący fetę, parmezan, pecorino, mozzarelli, haloumi cheddara sery pleśniowe typu „Blue” i inne.
Niektóre sery nie zawierają najbardziej alergizujących soi, glutenu i orzechów.
Sery wegańskie podobnie jak sery klasyczne są doprawiane przyprawami solą i pieprzem i innymi ziołami i innymi dodatkami np. żurawiną, czosnkiem, majerankiem, koperkiem oliwkami czy suszonymi pomidorami.. Mogą występować w smakach zarówno łagodnych jak i pikantnych w zależności od przypraw.
Ser wegański w odróżnieniu od sera klasycznego ma mniej cholesterolu i jest mniej kaloryczny.
Wykorzystywany w diecie wegańskiej jak i w dietach osób chorych między innymi na choroby rzadkie.