Śniadanie wegetariańskie a właściwie wege

209

Ubóstwiam śniadania w stylu izraelsko, grecko libańskich mezze, dużo warzyw i lekki początek dnia no i te kolory !

Warto zadbać o śniadania szczególnie jak mamy ciężki dzień przed sobą. Wolę wstać wcześniej i przygotować je tak żeby i syciło i napawało wzrokiem.

  • Humus można wykonać samemu ale ja ubóstwiam ułatwiające życie rozwiązania i jemy przepyszny grecki humus lub hummusy Primaverika w małych słoiczkach i różnych smakach,
  • Paprykarz wegetariański z ryżem lub z kaszą jaglaną
  • oliwki
  • sałata z pomidorkami cherry i borówką
  • pita lub chleb

Do picia:

  • sok z granatu grecki bez którego nie umiemy żyć
  • woda z kurkumą i imbirem w dwóch wersjach z miodem i bez dla mojego męża

Podajemy wszystko na stół w małych pojemnikach, ja bardzo często wykorzystuję do tego słoiki firmy Weck, które idealnie nadają się do przechowywania jak i do podawania do stołu. Elegancko i szybko.

 

Hummus: 

Składniki:

  • 1/2 szklanki ziaren cieciorki
  • łyżka pasty tahini
  • oliwa z oliwek

Przyprawy:

  • sok z cytryny 2 łyżko
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu

Cieciorkę płuczemy i zalewamy wodą z sodą oczyszczoną na noc. Rano płuczemy, zalewamy wodą, nie solimy i gotujemy aż zmięknie.

Studzimy, miksujemy na gładko z wodą  z pastą tahini i przyprawami. Oliwą polewamy z wierzchu.

Odrobina płatków papryczki lub pieprzu.

Oczywiście możemy otworzyć słoik z Primaveriki lub greckiego humusu w kg opakowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.