Ubóstwiam śniadania w stylu izraelsko, grecko libańskich mezze, dużo warzyw i lekki początek dnia no i te kolory !
Warto zadbać o śniadania szczególnie jak mamy ciężki dzień przed sobą. Wolę wstać wcześniej i przygotować je tak żeby i syciło i napawało wzrokiem.
- Humus można wykonać samemu ale ja ubóstwiam ułatwiające życie rozwiązania i jemy przepyszny grecki humus lub hummusy Primaverika w małych słoiczkach i różnych smakach,
- Paprykarz wegetariański z ryżem lub z kaszą jaglaną
- oliwki
- sałata z pomidorkami cherry i borówką
- pita lub chleb
Do picia:
- sok z granatu grecki bez którego nie umiemy żyć
- woda z kurkumą i imbirem w dwóch wersjach z miodem i bez dla mojego męża
Podajemy wszystko na stół w małych pojemnikach, ja bardzo często wykorzystuję do tego słoiki firmy Weck, które idealnie nadają się do przechowywania jak i do podawania do stołu. Elegancko i szybko.
Hummus:
Składniki:
- 1/2 szklanki ziaren cieciorki
- łyżka pasty tahini
- oliwa z oliwek
Przyprawy:
- sok z cytryny 2 łyżko
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
Cieciorkę płuczemy i zalewamy wodą z sodą oczyszczoną na noc. Rano płuczemy, zalewamy wodą, nie solimy i gotujemy aż zmięknie.
Studzimy, miksujemy na gładko z wodą z pastą tahini i przyprawami. Oliwą polewamy z wierzchu.
Odrobina płatków papryczki lub pieprzu.
Oczywiście możemy otworzyć słoik z Primaveriki lub greckiego humusu w kg opakowaniu.