Wegański żurek

212

Najbardziej charakterystyczna polska zupa? Żurek smakuje trochę inaczej na moim rodzinnym Śląsku a inaczej na Mazowszu, różni się też dodatkami.

Smak kwaśnej zupy jest  charakterystyczny dla Polski, kochamy ogórkową, chłodniki, Łamkowie mają swoją postną kisielicę jest też kwaśnica popularna w  niektórych rejonach Polski.

Jeżeli chcemy lub musimy przejść na wegańska dietę możemy pokusić się o  przyrządzenie wegańskiego żurku lub właśnie postnej kisielicy.

Zaczynamy od bulionu warzywnego.

Składniki:

  • seler
  • korzeń pietruszki
  • marchew,
  • por
  • cebula
  • przyprawy: majeranek
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie
  • woda
  • zakwas żuru
  • tarty chrzan

Przygotowanie:

  1. czosnek upiec lub usmażyć na suchej
  2. cebulę opalić na palniku gazowym
  3. warzywa i grzyby zalać wodą ok 1,5 l
  4. dodać liście laurowe ziele angielskie oraz ziarna pieprzu
  5. Gotować przez 1 – 1,5 godziny.
  6. Bulion przecedzić przez
  7. Dodać zakwas żuru, tarty chrzan i doprawić

Żurek można podawać z pieczonymi ziemniakami lub z zalać puree z ziemniaków. Obie wersje są pyszne.

Można zakwas żuru wykonać samodzielnie, co bardzo polecam, ale wymaga zaplanowania obiadu 3 dni wcześniej.

  • 35 g płatków owsianych
  • 35 g ziaren żyta
  • 35 g mąki żytniej
  • 500 g wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek
  1. Mielimy płatki owsiane i ziarno żyta, otrzymaną mąkę przekładamy do litrowego słoja lub kamionki
  2. Dodajemy mąkę żytnią, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie mieszamy z wodą
  3. Odstawiamy w zaciemnione miejsce na 3 dni,
  4. Gotowe do użycia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.