Najbardziej charakterystyczna polska zupa? Żurek smakuje trochę inaczej na moim rodzinnym Śląsku a inaczej na Mazowszu, różni się też dodatkami.
Smak kwaśnej zupy jest charakterystyczny dla Polski, kochamy ogórkową, chłodniki, Łamkowie mają swoją postną kisielicę jest też kwaśnica popularna w niektórych rejonach Polski.
Jeżeli chcemy lub musimy przejść na wegańska dietę możemy pokusić się o przyrządzenie wegańskiego żurku lub właśnie postnej kisielicy.
Zaczynamy od bulionu warzywnego.
Składniki:
- seler
- korzeń pietruszki
- marchew,
- por
- cebula
- przyprawy: majeranek
- lubczyk
- sól
- pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie
- woda
- zakwas żuru
- tarty chrzan
Przygotowanie:
- czosnek upiec lub usmażyć na suchej
- cebulę opalić na palniku gazowym
- warzywa i grzyby zalać wodą ok 1,5 l
- dodać liście laurowe ziele angielskie oraz ziarna pieprzu
- Gotować przez 1 – 1,5 godziny.
- Bulion przecedzić przez
- Dodać zakwas żuru, tarty chrzan i doprawić
Żurek można podawać z pieczonymi ziemniakami lub z zalać puree z ziemniaków. Obie wersje są pyszne.
Można zakwas żuru wykonać samodzielnie, co bardzo polecam, ale wymaga zaplanowania obiadu 3 dni wcześniej.
- 35 g płatków owsianych
- 35 g ziaren żyta
- 35 g mąki żytniej
- 500 g wody
- liść laurowy
- ziele angielskie
- czosnek
- Mielimy płatki owsiane i ziarno żyta, otrzymaną mąkę przekładamy do litrowego słoja lub kamionki
- Dodajemy mąkę żytnią, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie mieszamy z wodą
- Odstawiamy w zaciemnione miejsce na 3 dni,
- Gotowe do użycia