Wegetarianizm rozwiał się II tysiącleciu w Indiach z przyczyn religijnych, pierwszymi wegetarianami ze względów etyki w Europie byli Pitagorejczycy kładąc nasi na etyczne przesłanki wegetarianizmu.
Wegetarianie nie spożywają mięsa i produktów na jakie bazie. W zachodniej cywilizacji najczęściej występuje wegetarianie spożywający mleko i nabiał i jaja. W Indiach z kolei często z powodów religijnych spotkamy wegetarian nie spożywających jaj ale nie nabiał.
Wegetarianizm bardzo popularny w krajach azjatyckich szczególnie w Indiach ze względów religijnych. I tylko w tym kraju prawo reguluje oznakowanie produktów wegetariańskich i nie.
Kuchnia indyjska może być szalenie inspirującą dla wzbogacenia menu wegetarian.
Również kuchnia chińska i japońska w której występuje ogromne bogactwo potraw na bazie tofu i przetworzonej soi.
Równie inspirujący jest pod tym względem Bliski Wschód, potrawy egipskie, libańskie i izraelskie.
Bogactwo wszelkiego rodzaju humusów, falafeli, sałatek na bazie cieciorki, która zawiera cenne białko.
Częściowo potrawy te powstawały z powodów ekonomicznych, ale ze względu na swoje wartości odżywcze na dobre zagościły na stołach wegetarian.
Mięso zastępowane jest najczęściej przez sojowe zamienniki seitan czy tempeh. Tofu z kolei zastępuje mięso i jaja po dodaniu jakże wartościowej kurkumy. Bardzo często wykorzystywany jest owoc jackfruita, który smakowo przypomina po przyrządzeniu kurczaka czy rybę.
W Polsce liczba wegetarian utrzymuje się na poziomie ponad 1 mln Polaków. Mięso odstawił co 10 Warszawiak.
W Warszawie znajduje się też bardzo dużo wegetariańskich restauracji co czyni miasto swego rodzaju swoistą stolicą wece w Europie.
Sukcesy odnoszą sieci wege Krokwarzywa czy Tel Aviv, SHUK czy Szklarnia.
Bardzo popularne i nietuzinkowe jest wegańskie sushi wykorzystujące zamiennik łososia z tapioki.
Spektakularne zarówno w smaku jak i w wyglądzie w wykonaniu Sushi Bar Plac Unii. Co ciekawe dużo ekonomiczniejsze w cenie.