Każdą de facto zupę możemy przyrządzić w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.
Zupa czosnkowa
- Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
- Cebula
- 4 główki czosnku
- czerstwy chleb
- oliwa z oliwek
- majeranek
- zielona dymka
- pieprz
Cebulę obrać pokroić i zeszklić na oliwie, dodać ząbki wcześniej upieczonego czosnku, nie będzie wówczas gorzki, można też usmażyć dodając do cebuli. Zalać bulionem i doprawić pieprzem. Zupę można zblendować. Podawać z grzankami chleba natartymi czosnkiem i tarty ser violife
Zupa cebulowa
- Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
- 1 kg cebuli
- tarty ser violife Epic Nature
- czerstwy chleb
- oliwa z oliwek
- 250 mln wina białego
- odrobina koniaku.
- pieprz
Obraną i pokrojoną cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy bulion wegetariański, gotujemy na małym ogniu koło godziny, dodajemy wino i koniak. Gotujemy kolejne pół godziny.
Można podawać w różnych wariantach z grzankami z serem, zapieczoną z serem. Druga wersja wymaga wstawienia rozlanej zupy w kokilkach do piekarnika posypanej serem.
Hreczanka – Gryczanka Ukraińska postna zupa warzywna z kaszą gryczaną.
- 2 Cebule
- 2 Marchewki
- 2 Ziemniaki
Smażymy cebulę na oliwie, tak aby ją zeszklić, dodajemy bulion wegetariański, marchew i ziemniaki pokrojone w kawałki, gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą gotowe. 15 minut przed końcem dodajemy garść kaszy gryczanej.
Zupa PHO
- Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
- Imbir
- Anyż
- Kolendra
- Cynamon
- czosnek
- papryczka chili
- suszone grzyby Mun
- dymka
- świeża kolendra
- kiełki fasoli
- sos rybny
Pokrojony w paski imbir, cebule i czosnek pieczemy w piekarniku wraz z cynamonem w lasce, papryczką chili kilkoma gwiazdkami anyżu i kolendrą.
Jak będą gotowe zalewamy wegetariańskim bulionem. Gotujemy godzinę, przecedzamy. Dodajemy do smaku sos rybny.
Podajemy z makaronem ryżowym i posypujemy kiełkami fasoli i pokrojoną cebulką dymką i kolendrą zielną.
Wegetariański krupnik z kaszą jaglana.
- 100 g kaszy jaglanej
- woda
- nieduży por
- Cebula
- główka czosnku
- marchew
- korzeń pietruszki
- mały korzeń selera
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 3 ziemniaki
Kroimy por, cebulę i czosnek. Dusimy na oliwie z oliwek do zeszklenia cebuli.
Dodajemy pokrojoną marchew, korzeń pietruszki, selera i kalarepę, przepłukaną kaszę, pieprz. liście laurowe, ziele angielskie zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Na kodu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut.
Barszcz Ukraiński
- 3 ziemniaki
- marchew
- korzeń pietruszki
- kapusta świeża 1/4 małej główki
- 3 buraki
- fasola typu jaś
- cebula i czosnek
- oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek i buraka pokrojonego w paski smażymy na oliwie. W garnku gotujemy pozostałe warzywa: Marchew, ziemniak, korzeń pietruszki
kapustę świeżą pokrojone w kostkę, doprawiamy. Po ugotowaniu dodajemy smażone buraki z cebulą i czosnkiem.
Wcześniej ugotowaną fasolę dodajemy na końcu.
Zupa grzybowa z borowików z kluskami francuskimi z grzybami.
Mrożone prawdziwki kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do bulionu wegetariańskiego, gotujemy koło 1 godziny. Jeżeli nie mamy grzybów mrożonych możemy posłużyć się namoczonymi suszonymi prawdziwkami.
Do gotującej się zupy wkładamy kluski francuskie kładzione z poszatkowanymi grzybami.