Zupy wegetariańskie

281
Zupy wegetariańskie

Są zdecydowanie mniej kaloryczne niż klasyczne zupy i nie mniej smaczne.

Każdą de facto zupę możemy przyrządzić w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.

Zupa czosnkowa

  • Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
  • Cebula
  • 4 główki czosnku
  • czerstwy chleb
  • oliwa z oliwek
  • majeranek
  • zielona dymka
  • pieprz

Cebulę obrać pokroić i zeszklić na oliwie, dodać ząbki wcześniej upieczonego czosnku, nie będzie wówczas gorzki, można też usmażyć dodając do cebuli. Zalać bulionem i doprawić pieprzem. Zupę można zblendować. Podawać z grzankami chleba natartymi czosnkiem i tarty ser violife

 

Zupa cebulowa

  • Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
  • 1 kg cebuli
  • tarty ser violife Epic Nature
  • czerstwy chleb
  • oliwa z oliwek
  • 250 mln wina białego
  • odrobina koniaku.
  • pieprz

Obraną i pokrojoną cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy bulion wegetariański, gotujemy na małym ogniu koło godziny, dodajemy wino i koniak. Gotujemy kolejne pół godziny.

Można podawać w różnych wariantach z grzankami z serem, zapieczoną z serem. Druga wersja wymaga wstawienia rozlanej zupy w kokilkach do piekarnika posypanej serem.

 

Hreczanka – Gryczanka Ukraińska postna zupa warzywna z kaszą gryczaną.

  • 2 Cebule
  • 2 Marchewki
  • 2 Ziemniaki

Smażymy cebulę na oliwie, tak aby ją zeszklić, dodajemy bulion wegetariański, marchew i ziemniaki pokrojone w kawałki, gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą gotowe. 15 minut przed końcem dodajemy garść kaszy gryczanej.

 

Zupa PHO

  • Litr bulionu warzywnego wegetariańskiego
  • Imbir
  • Anyż
  • Kolendra
  • Cynamon
  • czosnek
  • papryczka chili
  • suszone grzyby Mun
  • dymka
  • świeża kolendra
  • kiełki fasoli
  • sos rybny

Pokrojony w paski imbir, cebule i czosnek pieczemy w piekarniku wraz z cynamonem w lasce, papryczką chili kilkoma gwiazdkami anyżu i kolendrą.

Jak będą gotowe zalewamy wegetariańskim bulionem. Gotujemy godzinę, przecedzamy. Dodajemy do smaku sos rybny.

Podajemy z makaronem ryżowym i posypujemy kiełkami fasoli i pokrojoną cebulką dymką i kolendrą zielną.

 

Wegetariański krupnik z kaszą jaglana.

  • 100 g kaszy jaglanej
  • woda
  • nieduży por
  • Cebula
  • główka czosnku
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • mały korzeń selera
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 ziemniaki

Kroimy por, cebulę i czosnek. Dusimy na oliwie z oliwek do zeszklenia cebuli.

Dodajemy pokrojoną marchew, korzeń pietruszki, selera i kalarepę, przepłukaną kaszę, pieprz. liście laurowe, ziele angielskie zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Na kodu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut.

 

Barszcz Ukraiński

  • 3 ziemniaki
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • kapusta świeża 1/4 małej główki
  • 3 buraki
  • fasola typu jaś
  • cebula i czosnek
  • oliwa z oliwek

Cebulę i czosnek i buraka pokrojonego w paski smażymy na oliwie. W garnku gotujemy pozostałe warzywa: Marchew, ziemniak,  korzeń pietruszki

kapustę świeżą pokrojone w kostkę, doprawiamy. Po ugotowaniu dodajemy smażone buraki z cebulą i czosnkiem.

Wcześniej ugotowaną fasolę dodajemy na końcu.

 

Zupa grzybowa z borowików z kluskami francuskimi z grzybami.

Mrożone prawdziwki kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do bulionu wegetariańskiego, gotujemy koło 1 godziny. Jeżeli nie mamy grzybów mrożonych możemy posłużyć się namoczonymi suszonymi prawdziwkami.

Do gotującej się zupy wkładamy kluski francuskie kładzione z poszatkowanymi grzybami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Vegos © Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved. Copyright 2021.